Генофонд пряноароматичних рослин нараховує 120 видів із 55 родів, що представляють 12 родин.
Серед них є рослини здатні замінити імпортний чорний перець або гвоздику у продуктах харчування. До так званої перцевої групи рослин можна віднести майоран садовий, чабер гірський та садовий, гісоп лікарський, монарда трубчаста та двійчаста, вітекси священний та коноплевидний.
Найяскравішим представником гвоздичної групи рослин є васильки евгенольні (базилик – рос.), який має аромат ідентичний натуральній імпортній гвоздиці. Сюди ж відносяться васильки звичайні, колюрія гравілатовидна та гравілат міський.
Ароматичну групу представляють меліса лимонна, шавлія мускатна, змієголовник молдавський, лофант ганусовий, чабер запашний, тархун, непета лимонна, чаполоч пахуча та багато інших. Трава з них використовується для ароматизації компотів, алкогольних та безалкогольних напоїв, солодких та десертних страв.
До колекції входить 9 сортів пряноароматичних культур, на які одержано авторські свідоцтва і занесено до Державного Реєстру сортів рослин України та районовано у багатьох областях нашої країни. Це такі надзвичайно перспективні види, як лофант ганусовий – с.Лелека та с.Синій велетень, гісоп лікарський – с.Атлант і с.Маркіз, майоран садовий – с.Дзвіночок, непета лимонна – с.Мелодія, змієголовник молдавський – с.Перлинка, чорнушка посівна – с. Діана та шавлія мускатна - с.Кардинал.
На основі колекційного фонду пряноароматичних рослин опрацьовано оригінальні рецептури та затверджено нормативно-технічну документацію (ТУ і ТІ), яка регламентує використання пряноароматичних рослин у переробній промисловості при виготовленні овочевих маринадів, ковбасних виробів, алкогольних та безалкогольних напоїв, сухих пряних приправ.